אומגה מה?

מאת: דינה קינן (N.D)

חומצות שומן הן אבני הבניין מהן שומן ושמנים בנויים. למרות הדעה הרווחת ששומן משמין ושיש להפחית ממנו, גופנו זקוק לשומן, אך מהסוג הנכון.

חומצות שומן שלגוף אין את היכולת לייצרן נקראות חומצות שומן חיוניות והן מתקבלות אך ורק ע"י המזון אותו אנו אוכלים (או תוספים). חומצות שומן חיוניות נמצאות בריכוז גבוה במוח, שם הן לוקחות חלק חשוב בתהליך העברה העיצבית וחייוניות להתפתחותו ותפקודו התקין של המוח. מחסור במוחצות שומן יבוא לביטי לעיתים בקשיי למידה, בעיות קשב וריכוז, קושי בהפנמת מידע וזיכרון.

בנוסף, כל תא בגופנו זקוק לחומצות שומן. הן בונות ומייצרות תאים חדשים, הן חשובות בתהליכים הורמונליים המשפיעים על תיפקודן של מערכות שונות בגוף. לחומצות שומן השפעה רצויה במצבי בריאות שונים כגון שיפור איכות השיער והצפרניים, הורדה וויסות כולסטרול ושומנים בדם, הורדת לחץ דם מניעת דלקות מפרקים.

הן נחשבות לנוגדות דלקת מכל סוג כולל מצבי אלרגיה שונים ומצבי בריאות העור (פסוריאזיס, אקזמה ,סבוריאה ועוד). חומצות השומן מפחיתות את הסיכון לקרישיות יתר של הדם ולכן חשובות בבריאות הלב וכלי הדם ובמניעה וטיפול בטרשת עורקים. לחומצות השומן תפקיד מפתח בטיפול בבעיות הורמונליות שונות מאי פוריות ומחזור לא סדיר ועד תופעות גיל המעבר. קיימים מחקרים ועדויות המראים תועלת בנטילת חומצות שומן לתפקוד המוח, למניעת אלצהיימר ומחלות אחרות הקשורות בהתנוונות המוח, ואפילו לסיוע בטיפול בדיכאון.

ישנן שתי קבוצות חומצות שומן בסיסיות, אומגה3 ואומגה6. אומגה3 נמצאת בריכוז גבוה בדגי ים צפוני ועמוק  ובשמן דגי ים (סלמון לא קפוא, מקרל, סרדינים, הרינג), שמנים שונים מהצומח בכבישה קרה בלבד, כגון: קנולה, שמן פשתן, שמן זרעי קנביס (המפ),זרעי צ'יה, שמן נר-הלילה  ושמן אגוזי מלך.

את ה אומגה6 ניתן למצא באגוזים לא קלויים,זרעונים כמו שומשום, לכן טחינה עשירה באומגה6, קטניות, שמן בורג', שמן זרעי ענבים,שמן ורד הבר,שמן שומשום ושמן סויה.

 הבעיה בקבוצת האומגה6 היא שהתזונה המערבית העשירה במזון מהחי, מזון  עתיר שומן ולעיתים גם מטוגן…, עשירה מדי באומגה6 וגורמת לחסר באומגה3. חוסר איזון זה אינו מיטיב עם בריאותנו, ולכן נעדיף לצרוך מזון  עשיר באומגה3 ו/או לתסף בתוסף ייעודי של אומגה 3.

את התוסף יש לצרוך בנוזל או קפסולת ג'ל מחברה מוכרת המוכיחה כי המוצר נטול מתכות כבדות והוא  בטוח לשימוש. קיימים סוגים שונים במינונים שונים למבוגרים ולילדים, מומלץ להוועץ עם נטורופת/ית מוסמך/כת לפני קניית כל תוסף.  את השמן אין לחמם, לבשל או לשמור במקום עם טמפ' לא יציבה, הוא נוטה לההרס בקלות ולהפוך למזיק הרבה יותר.  !עם כל הטוב עדיין  יש חשיבות לתשומת לב! אלו הנוטלים תרופות מדללות-דם (קומדין, רספירין במינון גבוה, מיקרופרין,קארטיב)- אינם יכולים ליטול תוספי אומגה מכל סוג. להם מומלצת בחום תזונה מגוונת ועשירה באומגה3.  לדוגמה: יוגורט עם זרעי צ'יה ופשתן טחונים וחופן אגוזי מלך / פילה סלמון עם העור/סרדינים או מקרלים. 

ממרח שקדים ופשתן

רכיבים:

1 כוס שקדים לא קלויים

2 כפות זרעי פשתן

6 כפות שמן זרעי פשתן

-קורט מלח

כף דבש

הכנה: להכניס למעבד מזון את השקדים וזרעי הפשתן, לעבד עד קבל תערובת עם מרקם גבישי. להזליף פנימה באיטיות את השמן,מלח ודבש  ולעבד עד קבלת מרקם רצוי. יש לשמור במקרר.

השאירו פרטים ונחזור אליכם:

הצטרפו אלינו

ותהיו הראשונים להתעדכן בכל מה שחדש באינהיל

דילוג לתוכן